IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уругвай, или страната, където 95% от електричеството е от чиста енергия

За по-малко от десет години държавата е намалила драматично въглеродния си отпечатък, без да прави чудеса

08:47 | 08.12.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
panther
преди 8 години
ВЕИ ПAPAЗИTИТE писах по-горе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
panther
преди 8 години
4 ВЕЦ-а на Уругвай дават около 60% от тока. Най-големия ВЕЦ е с мощност почти колкото АЕЦ Козлодуй Салто Гранде - 1,890 MW (общ с Аржентина). Ама даже и така тези 95% са изсмукани от пръстите. НАД 40% от тока е от ТЕЦ-ове. 10% от мощността е от перки. Колко е тока не се знае.Уругвай при сушави години е внасял до 25% от тока си (ВЕЦ-овете нямат с какво да работят). Идеята сега е подобни суши да се компенсират с перки, ама доколко е реална тепърва предстои да се види.Като цяло поредната платена реклама на ВЕИ *** в бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
Всичко звучи като от приказка - почти целия ток на Уругвай идвал от ВЕИ, без ядрени мощности, нямало прекъсвания на тока, нямало внос, цената била по-ниска от преди...Но, първо, пропуска се причината да има такива инвестиции са 20-годишните договори, според които държавата се задължава да изкупува от инвеститорите/производителите добитата от тях електроенергия по фиксирани сега цени. Тоест догодина или след 2-3 години дори да е паднала цената, тя ще важи за новите присъединени мощности, но не и за вече действащите. Тази схема не ми изглежда толкова приказна и изгодна за потребителите.Второ, Уругвай е страна с много малко население и явно добри условия за ВЕИ - постоянен вятър и достатъчно слънце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
"Спиранията на тока също са по-малко", сериозно?? Аз не помня откога тока в моя град, не е спирал без причина, различна от профилактика. А да ми ги хвалите с това, че тока спирал по-малко, през 2015, е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
vzhekoff
преди 8 години
Виж кой ти е поднесъл статията и ще разбереш,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
bgMan
преди 8 години
Колко % от населението на Уругвай ползва ток?Колко % от населените места в Уругвай са електроснабдени.Колко е потреблението на ток в Уругвай? Да не се окаже че спестените въглеродни емисии са по-малко отколкото емисиите на кравите от снимката?Следният цитат дава кристална яснота защо това се слува в Уругвай: "Страната приложи революционно законодателство по отношение на марихуаната, въведе строг контрол на тютюна и представи някои от най-либералните политики в Латинска Америка по отношение на абортите и еднополовите бракове."Просто Уругвай се е поклонил максимално пред американският агресивен натиск да наложат хо-мо.сексуализма, абортите и марихуаната. Който се поклони получава финансово спасение и някакви инвестиции на глава от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
basta
преди 8 години
Заглавието казва "където 95% от електричеството е от чиста енергия ", в текста по-долу пише: "В комбинация със съществуващата водна енергия това означава, че възобновяемите източници формират 55% от целия енергиен микс на страната в сравнение със средното глобално ниво от 12%."Тоест заглавието е силно грешно и подвеждащо. Ще го коригирате ли? Все пак доста хора четат само заглавията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още